Alfred mitt andra namn förpliktar....

Alfred mitt andra namn förpliktar.
" Ädel rådgivare, rådd av gudarna Keltskt ursprung"

måndag 19 september 2011

Givande Studiebesök

Sjukhus Kyrkan Norrlands UniversitetsSjukhus NUS
Ämnet var inte helt främmande för jag besökte ju Sjukhus kyrkan och Birgitta i Sunderbyn när jag gick SVK-grundkursen 2010. Men Sjukhuskyrkan Umeå känns större.

Vi var 7 förväntansfulla elever som anlände till lasarettets entré där vår lärare Kerstin väntade. Detta var ett av 2 tillfällen som ges under hösten för att man skall få godkänt betyg i Etik kursen.
Diakonen Patrik Hedman stod i dörren och hälsade oss välkommen och bjöd oss in i det lilla andaktsrummet som ligger ganska nära lasarettets entré. (
Patrik som jag känner sen min tid som styrelse ledamot i SKTF Stiftstyrelse)
Han inledde med att berätta lite om sig själv som Diakon
(Bud om liv) i Svenska Kyrkan och även om själva sjukhuset. Här följer några av de punkter han tog upp:
Sjukhuset har ett upptagningsområde som nästan täcker halva landet. Högt specialiserat på många områden. Detta är nästan en stad i staden med affär, frisör, restaurang, blomsterhandel mm.
Ca 6000 anställda. 700 Vårdplatser. I I snitt så stannar alla patienter 4 dygn. Ca 50 000 vårdtillfällen per år.
7,5 Heltid personaltjänster bemannar Sjukhuskyrkan.



Hur & Vad & När
Patrik berättar att det skiljer sig ganska mycket att jobba i en sjukhuskyrka jämfört med att jobba ute i en församling. För det första så är Sjukhuskyrkan en Ekumenisk kyrka, dvs. det är ett samarbete mellan Svenska Kyrkan, EFS och Umeås frikyrkor. Personalen avlönas av sina respektive samfund. Landstinget står för lokalerna. Man firar endast 2 gudstjänster per vecka.
Fokus för personalen ligger i stället på att möta människor där dom är, sjuka, vårdpersonal och blivande patienter. Man får kontakt, dels genom att personal på avd hänvisar patienter till kyrkan. En del patienter och anhöriga önskar själva att få tala med någon från kyrkan, men en stor del av tiden är uppsökande, man går omkring på avdelningarna tar sig tid och stannar till där det finns behov av samtal och stöd. Det är ju många som upplever stora livs förändringar på ett sjukhus av den här storleken. Allvarliga sjukdomar, svåra olyckor, livsomställningar för anhöriga och dödsfall.

Patrik berättar vidare att man har jour helger och nätter eftersom psykologer och kuratorer oftast jobbar vanlig kontorstid, så vid svåra t.ex. bilolyckor rings personal från kyrkan in. Han säger samtidigt också på frågan om man har kris och katastrof team att kalla in så svara Patrik att visst har man det men man får inte glömma att ett så här stort sjukhus klarar på sin normala bemanning ganska stora olyckor och är vana att hantera detta.

Bisättningslokalen
Efter samtalet med den lilla frågestunden så går vi vidare ut till Bisättningslokalen (byggnad 5a) Detta är en lokal där man har dels ett kapprum med intilliggande samlingsrum, byggnaden ligger vägg i vägg med patologen men framför allt har man här visningsrummet där man kan ta ett sista farväl av den avlidne, tillbringa egen tid eller med anhöriga, tända ljus, be osv. och här får det ta tid, man kan ha flera visningar på olika tider för att anpassa så att t.ex. vuxna och barn får chans att sörja på sitt sätt.

För egen del så upplevde jag rummet som väldigt rofyllt och harmoniskt. Det låg en känsla av sann frid i luften. Vilket jobb dom gör!!

Tips om du vill läsa mer om Sjukhuskyrkans viktiga uppgifter och åtaganden, ladda då ner detta PDF dokument:
http://www.skr.org/download/18.744b7eb1172d57470a80004758/Grunddokument+med+omslag.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar